• Toevoegen aan bladwijzer

Honorin Hamard hoort bij de beste parapenters (of zoals ze ook wel zeggen: paragliders) ter wereld. Zo was hij wereldkampioen in 2015 en kampioen van Frankrijk in 2018 en 2019. Vanuit de lucht heeft hij een unieke kijk op Normandië. Ontmoeting met een zeer bevlogen topsporter.

Waar ben je opgegroeid?

In Avranches, aan de Baai van de Mont Saint-Michel. Een ideale plek om aan parapente te doen.

Honorin Hamard au-dessus de la Granvillaise
Vol en parapente avec au loin la Granvillaise !

Waarom koos je voor parapente terwijl al je vriendjes gingen tennissen of voetballen?  

Ik heb heel veel sporten uitgeprobeerd voor ik definitief koos voor parapente. Atletiek, voetbal, handbal…  Mijn vader begon in de jaren 1980 met parapente. Ik wilde het daarom ook en voor ik het wist kon ik niet meer zonder. Op mijn 14e deed ik mijn eerste solovlucht. Nu doe ik ook nog aan badminton, voor mijn uithoudingsvermogen, en aan diepzeeduiken, voor mijn ademhaling en stressbestendigheid.  

Ik kan me voorstellen dat het een unieke ervaring is. Hoe gaat het als je daarboven bent? 

Elke vlucht is bijzonder, je hebt echt het gevoel helemaal vrij te zijn. Tijdens een vlucht ben je vooral heel veel aan het kijken. Gelukkig heeft Normandië geweldig mooie landschappen. Het is super om – zonder geluid te maken – op te stijgen, te vliegen en dan soms urenlang te zweven. Om te sturen, laten we ons inspireren door de vogels. Net zoals zij zoeken we de beste thermiek om op te zweven.

Honorin Hamard survol Granville

Welke tips geef je aan mensen die met parapente willen beginnen? 

Je moet proberen te ontspannen en je moet je laten leiden door de instructeur. De eerste vlucht (je vuurdoop) duurt ongeveer 15 minuten. Iedereen kan meedoen. Zelfs mensen met een beperking die een aangepast zitje nodig hebben.

Waar kun je parapenten in Normandië? De tips van een kampioen.

  • Bij de Baie d’Ecalgrain in het noordelijk deel van de Cotentin. 

Hier profiteer je van de beste thermiek van Europa, de kliffen zijn fantastisch en de kleuren veranderen de hele tijd.

  • Port-en-Bessin.

Je vliegt boven de vissershaven en de invasiestranden zijn niet ver weg.  

  • Champeaux, in de buurt van de Mont Saint-Michel.

Je zweeft boven de baai: nergens op het vasteland van Europa zijn de getijdenverschillen zo groot. Als je vertrekt vanuit de Suisse Normande wil het zelfs wel eens lukken om over de Mont Saint-Michel te vliegen.

Wat is je favoriete plek in Normandië?

Ik ben gek op de Chausey-eilanden. Ik ben er al een paar keer geweest, je bent er helemaal in een andere wereld! Ik hou ook veel van de Baai van de Mont Saint-Michel en van het natuurfenomeen van de mascaret (een getijdengolf) bij de Pointe du Grouin. Voordat de golf aankomt, zie je daar duizenden ganzen. Een geweldig spektakel.

Nog een restauranttip?

Le Parfum poivre in Granville. 

Een leuke bar?

O’baray’o in Avranches.

PRAKTISCHE INFO

Voor de eerste keer parapenten?
Manche parapente
Chemin de la Cabane Vauban
50740 Carolles
mancheparapente.fr

Parachutespringen: de beste plekken

Parachutespringen: de beste plekken

Wandelen in de branding, waar kan dat?

Wandelen in de branding, waar kan dat?